Här hittar du tabeller med Skoda bultmönster för olika slags Skoda Fabia och allt du behöver veta om bultcirkel för Skoda Octavias olika modeller. Du kan också ta del av lite intressant och rolig information om bilmärket Skoda. Vad betyder namnet och hur ska du egentligen uttala det? Har du alltid frågat dig vad deras logga föreställer? Här hittar du svaret!
Ta del av en bultcirkel-tabell för olika modeller av Skoda Octavia. I tabellen kan du se modellens namn och under vilka år den tillverkats. Siffrorna i kolumnen för bultcirkel anger hur många bultar modellen har och hur stor diameter bultarnas cirkel har. Du hittar dessutom ET-mått, navmått och mått på gängorna, vilket alltihop är bra information att ha tillgång till. På det här sättet slipper du mäta på egen hand och vara osäker på om du kommit fram till rätt mått.
I tabellen nedan hittar du information om bultcirkel för Skoda Fabias olika modeller. Efter modellens namn kan du se åren den tillverkats. Du kan läsa ut vilka mått gängorna som använts har, navmåttet och ET-måttet. Ett ET-mått säger hur stort avstånd det är mellan mittpunkten av fälgen och anläggningsytan mot navet. Navmåttet anger hur stort hål som finns i mitten av fälgen. Under bultcirkel kan du läsa ut hur många bultar som används på en viss modell och cirkelns storlek.
Känner du att du inte vet så mycket om Skoda? Nu får du chansen att få reda på lite mer information. Här finns fakta som är intressant och samtidigt saker som är roliga att veta, och som ligger bortom tekniska specifikationer för olika modeller.
Skoda tillverkas på lite olika håll i världen. Bilar produceras i Algeriet, Indien, Slovakien, Kina och Ryssland genom samarbeten koncernen har och i Kazakstan och Ukraina i samarbete med lokala partners. Motorer, växellådor och andra komponenter produceras separat och Skoda har sin verksamhet på tre olika platser i Tjeckien, som är det land där Skoda har sitt ursprung.
Du kanske är nyfiken på vem som äger Skoda? Det nuvarande bilföretaget startade ursprungligen som en cykeltillverkare, som sedan gick vidare till motorcyklar och bilar. Efter andra världskriget blev Skoda ett statligt företag i Tjeckoslovakien och det var Skoda som blev folkbilen i landet. Från 1990-talet skedde privatiseringar i landet och Skoda blev då en del av Volkswagen, som är den koncern som fortfarande äger Skoda.
Vad betyder Skoda? År 1869 tog ingenjören Emil Skoda över Skoda och hans efternamn gav också företaget det namn det fortfarande har idag. Företaget Skoda grundades 1859, men då med ett annat namn. 1869 tog ingenjören Emil Skoda över och hans efternamn gav också företaget det namn det fortfarande har idag. Det är svårt att få reda på mer om betydelsen av namnet än att det från början är ett efternamn.
Skoda stavas egentligen Škoda, även om en förenklad variant normalt används i Sverige. Haken visar att det inte är ett vanligt s-ljud, utan Skoda uttalas snarare ”Schkåda”.
Skodas logga föreställer stiliserade versioner av ett öga, en pil och en fjäder som sitter ihop. Tillsammans blir det vad som kan kallas en bevingad pil. Den ringas in av en cirkel. Det här motivet har funnits i loggan sen 1926, även om färgerna och till viss del utseendet ändrats med tiden.